Американски и европейски стартъпи се надпреварват да разработят нови батерии, използвайки

...
Американски и европейски стартъпи се надпреварват да разработят нови батерии, използвайки
Коментари Харесай

Бурната надпревара в разработването на нови батерии за електромобили

Американски и европейски стартъпи се надпреварват да разработят нови акумулатори, употребявайки два изобилни евтини материала – натрий и сяра, надявайки се че така биха могли да понижат доминирането на Китай на пазара на батериите. Днешните електрически автомобили работят с литиево-йонни акумулатори - най-вече създадени от литий, кобалт, манган и първокачествен никел, чиито цени се усилиха, а западните производители се борят да настигнат своите азиатски противници, написа. 

Електромобилите на бъдещето – тези, които ще се появят след 2025 година – могат да преминат към батерийни кафези с натриеви йонни или литиево-серни акумулатори, които могат да бъдат до две трети по-евтини от днешните литиево-йонни кафези. Но това заричане зависи от евентуални пробиви в електрохимията от започващи компании като основаната в Берлин Theion и основаната в Обединеното кралство Faradion , както и Lyten в Съединените щати.

По-новите химикали на батериите имат проблеми, които би трябвало да бъдат преодолени. Натриево-йонните акумулатори към момента не съхраняват задоволително сила, до момента в който серните кафези са склонни да корозират бързо и не устоят дълго време.

И въпреки всичко, повече от дузина започващи компании са привлекли милиони долари вложения, както и държавни дотации, за създаване на нови типове акумулатори.

Засега Китай господства производството на акумулатори, в това число добива и рафинирането на първични материали. Базираната в Обединеното кралство консултантска компания Benchmark Mineral Intelligence пресмята, че сега Китай има 75% от международния потенциал за пречистване на кобалт и 59% от потенциала за преправка на литий.

" Ние към момента сме подвластни от веригата за доставка на материали от Китай. Ако погледнете световните геополитически последствия от това, това е предизвикателство за енергийната сигурност, икономическата сигурност и националната сигурност ", сподели Джеймс Куин, основен изпълнителен шеф на английската започваща компания за натриево-йонни акумулатори Faradion , която получи над 1 милион $ държавни дотации от Innovate UK, преди да бъде купена от индийския конгломерат Reliance миналата година за 117 милиона $. 

Азиатските колоси на акумулатори също работят върху нови химикали. Китайската CATL разгласи, че възнамерява да стартира да създава кафези с натриеви йони през 2023 година Корейската LG Energy Solution цели да стартира производството на литиево-серни кафези до 2025 година

Единственият най-скъп детайл на батерията за електрически коли е катодът, който съставлява до една трета от цената на батерията. Повечето EV акумулатори през днешния ден употребяват един от двата вида катоди: никел-кобалт-манган (NCM) или литиево-железен фосфат (LFP). NCM катодите са способни да съхраняват повече сила, само че употребяват скъпи материали (никел, кобалт). LFP катодите нормално не задържат толкоз доста сила, само че са по-безопасни и нормално са по-евтини, защото употребяват материали, които са по-изобилни.

Цената на основни катодни материали като никел и кобалт внезапно скочи през последните две години. Ето за какво толкоз доста компании се надяват да ги заменят с по-евтини, по-изобилни материали като натрий и сяра, в случай че техническите им ограничавания могат да бъдат преодолени.

" Натриевият йон несъмнено има място, изключително за стационарни хранилища и транспортни средства от невисок клас на чувствителни към разноските пазари като Китай, Индия, Африка и Южна Америка. Разходите за въвеждане на литиева сяра евентуално ще бъдат по-високи ", споделя консултантът Прабхакар Патил, някогашен изпълнителен шеф на LG Chem.

Базираната в Мичиган Amandarry и английската започваща компания AMTE Power създават натриево-йонни акумулатори, употребяващи натриев хлорид (основно готварска сол) като съществена катодна съставна част. Те не се нуждаят от литий, кобалт или никел - трите най-скъпи съставки на батерията.

Американските компании Lyten и Conamix , немската Theion и норвежката Morrow създават литиево-серни катоди, които към момента се нуждаят от литий в по-малки количества, само че не и от никел или кобалт.

Чрез потреблението на повсеместни катодни материали - сярата се употребява необятно в торове, тъй че е евтина като солта - тези започващи компании настояват, че разноските за акумулатори могат да бъдат понижени с до две трети, което евентуално прави електрическите автомобили налични оттатък междинния клас. Текущите пакети акумулатори за EV нормално варират в цената от $10 000 до $12 000.

" Ако успеем да реализираме задачите, които сме определили с някои от най-големите производители на коли в света, тогава започваме надпреварите ", сподели изпълнителният шеф на Conamix Шарлот Хамилтън.

Стартъпите, разработващи батерии споделят, че беседват с огромни автомобилни производители, някои от които интензивно тестват нови акумулатори, които биха могли да бъдат пуснати в всеобщия пазар на електрически автомобили преди края на десетилетието. Автомобилните компании се стремят да запазят опциите си отворени.

Разработчиците на акумулатори се надяват, че могат да прибавят натриево-йонни и литиево-серни акумулатори към гамата, отворена за автомобилната промишленост.

Базираната в Мичиган Amandarry към този момент създава кафези с натриеви йони в своя цех в Хайнинг, Китай, тъй че тези кафези няма да дават отговор на изискванията за тласъци според Закона за понижаване на инфлацията в Съединени американски щати. Компанията споделя, че ще построи цех и в Северна Америка.

Изпълнителният шеф на AMTE Power Кевин Брандиш сподели, че компанията в началото започва с акумулатори за стационарни системи за предпазване на сила, като тези, употребявани от мрежовите оператори, където енергийната компактност е по-малко значима.

Куин от Faradion сподели, че батериите на компанията към този момент са конкурентни на LFP клетките и е основала взаимно дружество за предпазване на сила с колоса в агробизнеса ICM Australia.

Улрих Емес, основен изпълнителен шеф на Theion споделя, че казусът със сярата е, че тя е толкоз корозивна, че убива батерията след 30 зареждания. Но по думите му, базираната в Берлин компания е създала метод за обработка и покриване на литиево-серен електрод, който би трябвало да издържи живота на едно електрическо транспортно средство. Theion има вяра, че неговите литиево-серни катоди могат да съхраняват три пъти повече сила от общоприетите NCM кафези, да зареждат ултра бързо и да понижат разноските за батерийни кафези с две трети, до към $34 на киловатчас. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР